> Ten Chi Nin

Self Defense | Self Healing | Self Realisation

‘Yoga is Self Defense for the Soul. Its strongest opponent: the Ego

Ten Chi Nin is a combination of Yoga and Bugei (Traditional Martial arts). The principles of these disciplines seem so connected that they are brought together in Ten Chi Nin.

To most they seem opposite, but if you consider the statement above: “Yoga is self defense for the Soul…Its strongest opponent: the Ego” perhaps one can see they might come from the same source…

The best self defense would be simply not being there where the conflict arrises… In my opinion, when you come to the point when you need to turn to actual techniques to protect yourself, you perhaps were not aware of the path that brought you to that point.

Being and staying aware of your Self, your surroundings and others are critical to being safe…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe kun je Yoga, met haar boodschap van verbinden, loslaten en liefde nu verbinden met de Vechtkunst en Zelfverdediging, waar het vaak alleen lijkt te gaan om winnen, agressie, en controle?

Wie verder kijkt, komt erachter dat veel principes hetzelfde zijn, op zowel fysiek als mentaal niveau. Op fysiek niveau zijn de verbeteringen van beiden op je lenigheid, souplesse en kracht enorm. Ook het lichaamsbewustzijn neemt toe bij beoefening van zowel yoga als martial arts.

Het bewegen vanuit je centrum, de eenheid ervaren van het gehele lichaam, de integratie van bewegen en ademhaling zijn allen principes die zowel terug te vinden zijn bij Yoga als bij de Vechtkunsten.

Op mentaal niveau leert beiden je om neutraal te blijven, zonder vooroordelen te kijken en de dingen waar te nemen zoals ze daadwerkelijk zijn.

Maar misschien het belangrijkste: Zonder je te verbinden met de ander is het niet mogelijk de ander te voelen, te doorgronden, te begrijpen. Zonder je te kunnen verbinden met jezelf, lukt het ook niet te verbindend met de ander. Dit principe geldt voor zowel de zelfverdediging als yoga.

Lessen

Tijdens de lessen zul je de volgende methoden tegenkomen:

 • Yoga
 • Ninjutsu Zelfverdediging
 • Tai Chi Chuan / Taijiquan
 • Shiatsu & Zelf Healing
 • Meditatie & Filosofie

Ten Chi Nin is een zowel inspannende als ontspannende les waar we bezig zijn met ‘De kracht van het Midden’. Hoe vinden we op alle niveaus de meest neutrale en krachtige postitie.

We doen solo-oefeningen op en van de mat. Daarnaast ook partner-oefeningen om de geleerde technieken en principes te toesten en te trainen.

 

Workshops, seminars en cursussen

We geven tevens workshops van 2 uur tot een volledige week voor bedrijven, instellingen en scholen in binnen- en buitenland.

Stuur ons een email voor meer informatie.

De 9 principes van Ten Chi Nin:

 • Houdt de rug recht
 • Beweeg het lichaam als één geheel
 • Integratie van ademhaling en beweging
 • Beweeg natuurlijk, beweeg moeiteloos
 • Beweeg met constante snelheid
 • Oneindige/neutrale blik
 • Totale bewustzijn
 • Stilte in beweging, beweging in stilte
 • Beweeg richting het Zelf: blijf in het Hier en Nu

Achtergrond

Meer dan 5000 jaar geleden werd reeds geschreven over Levensenergie, of Prana / Ki / Chi. Deze energie, die afkomstig is van de zon en sterren, is datgene wat alle organismen ‘levend’ maakt. Wij mensen nemen deze energie tot ons via zuurstof, voeding en drinken. Deze energie stroomt vervolgens binnen ons lichaam door zogenaamde kanalen / meridianen / nadi’s. Waar meerdere kanalen elkaar kruizen worden chakra’s gevormd. De levensenergie is ook direct buiten het lichaam voelbaar en waarneembaar. Dit wordt ook wel het binnenste aura genoemd.

Volgens de eeuwenoude filosofieën was er in het begin der tijden, eenheid, stilte, rust, benoemd als God of de Almachtige, Tao, Logos, Bramha Op een gegeven moment kreeg deze macht een zelf-bewustzijn, wat resulteerde in een splitsing; vanuit de Eenheid ontstond dualiteit.

Er ontstond plus en min: een tegenstelling. Deze tegenstelling echter kan niet bestaan zonder de ander: zonder plus is er geen min en andersom. De tegenstelling creëerde vibratie of trilling. Deze trilling was de eerste, meest subtiele vorm van energie. Vanuit de trilling ontstond in de loop van miljoenen jaren ether, gas, vloeistof en uiteindelijk vaste materie (aarde). Alles echter is nog altijd opgebouwd uit vibratie, of energie, zij het in een andere frequentie van trilling. Alles, zelfs de gedachten en woorden, is in weze energie: alles wat invloed kan uitoefenen op de omgeving is verbonden daarmee.

Gezondheid

De levensenergie binnen het fysieke lichaam stroomt door meridianen. Als de energie vrij kan stromen is alles in balans: het lichaam is vitaal, alle organen werken goed, en is goed bestand tegen invloeden van buitenaf. Stroomt de energie niet goed echter, door blokkades of zwakte, dan resulteert dit in ziekte, een gevoel van onbehagen.

De levensenergie beperkt zich niet tot de meridianen; deze is ook voelbaar en beïnvloedbaar buiten het lichaam. Deze energie buiten het lichaam is vrij eenvoudig te voelen als de handen meer gevoelig en receptief worden gemaakt.

Als een persoon ziek is, hetzij door een virus, een ongeval, stress of iets anders, dan is het van belang te werken aan de oorzaak. Veel (Westerse) doktoren en medicaties zijn gericht op het wegnemen of onderdrukken van de gevolgen. In de Oosterse Geneeskunde wordt primair gekeken naar de oorzaak: door middel van acupunctuur, kruiden, voeding, acupressuur of oefeningen wordt de energie gestimuleerd en terug in balans gebracht. In landen als India, China, Tibet, Japan worden deze technieken al eeuwen lang met groot succes gebruikt.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.